Gistermiddag postte ik een bericht over Peter R. de Vries waarin te zien was hoe hij betrapt zou zijn tijdens het bezoek aan een vrouw met wie hij vreemd zou gaan. Het ging mij niet om de inhoud, want het is natuurlijk een totaal on-geverifieerd verhaal, maar meer om het bestuderen van het effect van het plaatsen van zo’n bericht. Het is zeker niet de bedoeling om deze website te veranderen in een soort Telegraaf, Privé of Story. Interessant was het om te zien hoe zo’n artikel meteen een piek geeft in de bezoekersaantallen, maar er vielen nog een paar dingen op. Mensen beperken zich tot het lezen van koppen op Facebook. Echt door-linken naar een artikel gebeurt maar in minder dan 1 op de 10 gevallen. Vandaar ook dat een krant als de Telegraaf veel aandacht aan de kop van een artikel besteedt. Waarschijnlijk zijn zij op de hoogte van dit feit en proppen ze dus vooral de gewenste beeldvorming in de titel en eerste alinea van een verhaal. Iedereen op Facebook die de moeite had genomen het artikel aan te klikken, had kunnen zien dat ze slechts deelnamen aan een experiment, alvorens te reageren op de roddel zelf. Wat zegt dat over de beeldvorming die bij mensen kan ontstaan als mensen niet de moeite nemen om even écht serieus in iets te duiken?
Ik constateer al langer dat de media gebruik maken van verborgen hypnosetechnieken. Het recept is vrij eenvoudig. Combineer nieuws met berichten over celebrities, roddels, sport, seks en andere emotie prikkelende onderwerpen en de boodschap blijft beter hangen. Kijk je naar de opbouw van nieuws op een website als telegraaf.nl, dan zie je dit recept heel goed. Wat is dan die verborgen hypnosetechniek die daarin te herkennen is? Daarvoor moet u eerst weten dat hypnose niet per definitie een status is waarbij uw hoofd na enkele zwoele woorden van de hypnotiseur slaperig voorover valt en u alles doet wat er gezegd wordt; nee hypnose heb je in allerlei varianten. Je hebt bijvoorbeeld gesprekshypnose-technieken waarbij de hypnotiseur met u kan praten en waarbij u bij uw volste bewustzijn lijkt te zijn. Via allerlei ankers die de hypnotiseur ogenschijnlijk ongemerkt legt, kan hij uw onderbewustzijn programmeren. Zo kan een hypnotiseur u een compleet ander product laten kiezen dan wat u dacht te willen kiezen voordat u het gesprek aan ging. Al die tijd bent u ogenschijnlijk bij uw “volste bewustzijn”. Het effect van celebraties, roddels, sport, seks en dergelijke in het nieuws, is dat uw brein in een hypnotische modus komt. Het is de ideale manier om u in een acceptatie modus te brengen om vervolgens geprogrammeerd te worden. Het is dezelfde reden dat discussie programma’s als Pauw, DWDD en RTL Latenight werken met de combinatie van muziek, luchtige verhalen en tijdige wisseling van onderwerpen, zodat het kritisch denkproces in uw brein net niet voldoende tijd krijgt om zich met de onbewuste programmering te bemoeien. Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) noemen we deze techniek.
Jeroen Pauw is een goed getrainde meester op dit terrein, net als alle andere presentatoren in de media. Zij sturen het gesprek en leiden het gesprek langs de gewenste route. Soms wordt dan een drama besproken en opgeblazen om af te leiden van de écht grote brandhaard. Zo won Jeroen Pauw in 2015 de prijs voor het beste tv-interview van het seizoen, de ‘Sonja Barend Award 2015′. Hij kreeg de prijs van de VARA-gids voor het gesprek dat hij had met toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans over de MH17-ramp in zijn programma Pauw. Het interview leverde nieuws op omdat Timmermans zei dat een van de slachtoffers was gevonden met een zuurstofmasker om. Dit zorgde voor commotie onder Nederlandse nabestaanden. Het bleek uiteindelijk om een Australisch slachtoffer te gaan. Timmermans betuigde spijt van zijn uitspraak omdat hij het leed van de nabestaanden niet wilde verergeren. Dat was natuurlijk meesterlijke afleiding, want Frans Timmermans had een veel kwalijkere leugen op zijn geweten, namelijk die van de trouwring. Timmermans hield namelijk een emotionele speech bij de VN in New York over hoe verschrikkelijk het wel niet zou zijn als je je geliefde net verloren hebt bij zo een vliegramp en je dan vervolgens ziet hoe de trouwring van die geliefde wordt geroofd door een rebel. Uit de originele beelden bleek echter dat de man de trouwring helemaal niet stal. Vanwege die leugen van Frans Timmermans zijn toen onmiddellijk een boel van de sancties tegen Rusland gestart vanuit Europa. Wat Jeroen Pauw dus goed deed, was de aandacht op een nieuwe brandhaard vestigen. Dat is de kracht van NLP. Om dit te kunnen doen moet je de geest van de toehoorder in een lagere bewustzijnsmodus brengen. Dat doe je dus met technieken die afleiden en mensen in een acceptatiemodus brengen. Tijdens die acceptatiemodus programmeer je ze met het door jouw gewenste waarheidsbeeld.
Zou ik dus succesvoller willen zijn met alternatief nieuws zoals hier gepresenteerd op de website, dan zou ik dus een vergelijkbare opbouw moeten kiezen als die van bijvoorbeeld de Telegraaf. Omring je serieuzere verhalen met laagdrempelige berichten die mensen in een acceptatiemodus brengen. Stop vervolgens je boodschap vooral in de titels en korte introducties. De mainstream media heeft deze technieken verfijnd tot in de puntjes. En ook de tv-programma’s die dieper ingaan op het nieuws, barsten van de NLP technieken. Vaak gaat het bij NLP niet om de inhoud van wat er gezegd wordt, maar om het herhalen van bepaalde woorden in combinatie met bijvoorbeeld een handgebaar, gelaatsuitdrukking of afkeurende stemtoon. Stelt u zich voor dat een nieuwslezer het over een bepaalde complottheorie heeft en daarbij een afwijzend handgebaar maakt en zijn wenkbrauwen fronst. Op dat moment wordt uw onderbewustzijn geprogrammeerd met een negatief stigma. En dat is dan ook precies de bedoeling. Het gaat er dan niet om dat de argumenten wel of niet kloppen. Feitelijk dienen slechte of magere argumenten in dit kader zelfs als afleidingstechniek. Ze zetten u immers dusdanig aan het denken dat u even afgeleid was, waardoor de programmeur zijn ‘NLP trucjes’ kon toepassen. Een uitstekend voorbeeld van een snelle vorm van hypnose wordt getoond door Derren Brown in dit filmpje:
Een veel subtielere vorm van programmering is gebaseerd op de eerder genoemde NLP technieken. In onderstaand filmpje ziet u hoe Derren Brown iemand uitgenodigd heeft in de studio. Bekijkt u het gehele filmpje, zodat u de NLP technieken door gaat krijgen. Tijdens de introductie is Derren al bezig om de op zijn hoede zijnde proefpersoon te programmeren, door de aandacht volledig naar zich toe te trekken en de proefpersoon in de programmeermodus te brengen. Deze techniek noemen we ‘conversational hypnoses’ of te wel ‘gesprekshypnose’. Feitelijk is dit veel eenvoudiger dan de NLP technieken die de media via haar journaals en analyseprogramma’s toepassen, omdat je 1 op 1 met een persoon zit en ook door aanraking en direct oogcontact je ‘proefpersoon’ kunt beïnvloeden. Kijkt u naar het voorbeeld en let ook op de toelichting. Wees vooral alert op de beweging van de handen, oogcontact en aanrakingen.
Hebben we het over de media, dan zijn er vaak allerlei zaken rondom een tv-programma die de kijker alvast op de hypnose voorbereiden. De reclameblokken voor en na een journaaluitzending zijn in dat kader van groot belang. Reclame is eigenlijk volledig gebaseerd op hypnosetechnieken en daarom bent u in feite al in de juiste modus gebracht. Maar de introductie-tune en de beelden van bijvoorbeeld draaiende cirkels aan het begin van het NOS journaal zijn subtiele vormen van hypnose en dienen tevens als activatie/trigger van een reeds vertrouwde hypnose modus. U bent dan al in de ontvankelijkheidsmodus. Ja, dat klinkt wellicht wat vergezocht of overdreven, maar als u echt de kracht van hypnose en NLP leert kennen, zult u dit niet langer wegwuiven.
In onderstaand filmpje ziet u hoe een professor op zeer geraffineerde wijze aangepakt wordt middels NLP technieken. Maar terwijl u naar de argumenten denkt te moeten luisteren, heeft u niet door dat het vooral blijkt te gaan om de lichaamstaal van de interviewer. Sterker nog: elk argument of tegenargument dat genoemd wordt, doet eigenlijk niet zo ter zake. Alles draait om de aansturing van het interview, de handgebaren en de lichaamstaal daarbij en de interruptie van de interviewer, gecombineerd met allerlei vormen van directe programmering van de kijker. Het gaat dus niet om het interview zelf, maar om de geplaatste ‘ankers’ (zaken die in uw onderbewustzijn met handgebaren of lichaamstaal ‘verankerd’ worden). Ook het feit dat de interviewer in kostuum zit, plaatst hem in het onderbewustzijn van de kijker in de positie van ‘de man die u kunt geloven’ of te wel ‘de autoriteit’. Kijkt u goed naar onderstaande analyse en let u er in het vervolg eens op wanneer u naar het NOS journaal, RTL Nieuws, DWDD, EenVandaag, Nieuwsuur of Pauw kijkt. Is het u wel eens opgevallen dat in vele filmpjes tegenwoordig extreem vaak en hele onnatuurlijke handgebaren worden toegepast? Dan begrijpt u nu waarom.
Het plaatsen van nieuws over Peter R. de Vries, Sylvie Meis, Doutzen Kroes, Kim Kardashian, roddels, sport, seks en dergelijke, zijn er dan ook slechts en alleen voor bedoeld om uw geest in een lagere bewustzijnsmodus te brengen. Dat is ook de reden dat celebraties zo belangrijk zijn en zulke grote sommen geld verdienen. We hebben het vaak over mensen die helemaal niets in hun leven gepresteerd hebben, behalve dat ze veel met hun gezicht of lijf in de media zijn. Het beste voorbeeld daarvan is misschien wel Paris Hilton. Celebrities zijn de mensen die uw oog verleiden en uw geest in een soort hypnose modus brengen. De media weten dit zeer goed. Het is belangrijk dat u zich goed beseft dat uw geest in deze programmeerbare modus gebracht wordt als u tv kijkt. Datzelfde geldt eigenlijk voor films, muziek en boeken. Wil dat nu zeggen dat u dan niets meer kunt doen zonder dat u bewust geprogrammeerd wordt? Kort door de bocht gesproken, leven we in een tijd waarin dat helaas niet meer te ontkennen valt. Het antwoord op die vraag is dus: ja. De filmindustrie, de muziekindustrie, uitgeverijen en de media zijn allen in handen van een elitair krachtveld dat er alles aan doet om massa’s mensen een bepaalde richting op te sturen. Daaraan ligt de basis van hun macht gegrondvest. Als mensen in een bewuste wakkere staat zouden belanden en zichzelf veel meer vragen zouden stellen over de realiteit waarin ze leven, zou het volk zich tegen deze machtselite kunnen keren. Ze moeten dus een overdosis aan afleiding voorgeschoteld krijgen en ondertussen op onbewust niveau geprogrammeerd worden met het gewenste beeld van de wereld. De Romeinen zeiden het al: geef het volk brood en spelen.
Iedereen die gister gereageerd heeft op de roddel over Peter R. de Vries zou zich misschien eens achter de oren moeten krabben en zich afvragen of er geen onderwerpen zijn die meer de moeite waard zijn. Kijk ook eens naar hoe gevoelig je bent voor de hypnose- programmeerstatus als je tv of film kijkt. Wat doet het met je? Welke hypnosetechnieken zitten er verweven in media-expressies? Hieronder ziet u wat basisprincipes. Wilt u ontkomen aan dit continue bombardement van programmering, onttrek u dan zoveel mogelijk aan het kijken van tv en films. Over de game-industrie hebben we het een volgende keer, want ook die is van zeer grote invloed. Word liever lid van een site als deze, waarin uw geest juist in een wakkere modus wordt gebracht en een poging wordt gedaan uw hypnose status te verbreken.
Bron linkvermeldingen: telegraaf.nl