Quantcast
Channel: NIEUWS ANALYSES – Beyond the Matrix
Viewing all articles
Browse latest Browse all 982

Erdogan roept islamitische wereld op zich te verenigen

$
0
0

erdogan-ottomaanse-rijkDe Turkse president Erdogan heeft enkele pittige uitspraken gedaan richting televisiezender Rotana uit Dubai. Het is opmerkelijk om te constateren hoe weinig er via de mainstream media over Turkije doorsijpelt, met name als we zien met hoeveel ernst deze uitspraken plaatsvinden en welke boosheid van Turkije onder de oppervlakte broeit. Het lijkt er een beetje op dat de Europese bevolking in het ongewisse moet worden gehouden over het oplopende spanningsveld. Turkije is voor veel Nederlanders waarschijnlijk nog steeds het goedkope en leuke vakantieland. Maar weinigen zien in Turkije de slapende reus van het Ottomaanse rijk die nog maar ruim 100 jaar in zijn winterslaap ligt. Het lijkt erop dat deze reus zich aan het oprichten is.

Turksemedia.nl meldt de volgende uitspraken van Erdogan [citaat] “Het is tijd dat de islamitische wereld samenwerkt en solidair met elkaar is. We zien dat er schandelijke gebeurtenissen plaatsvinden die tegen de moslimwereld worden gebruikt”. Erdogan sprak ook over de Amerikaanse 11 septemberwet, die het mogelijk maakt dat slachtoffers Saudi-Arabië aanklagen waar volgens de Saudi’s ernstige onbedoelde gevolgen uit kunnen voortvloeien. “Turkije en Saudi-Arabië zijn altijd doelwit geweest. We hebben elkaar nodig. De gebeurtenissen in Irak, Tunesië, Syrië, Libië, Pakistan en Afghanistan kunnen niet apart van elkaar gezien worden. We zien dat alle valkuilen en vuile plannen gericht zijn op de islamitische wereld. De moslimwereld moet met elkaar samenwerken en solidair zijn wil het vuile plannen tegengaan. Als we dat niet doen, zal men flink verliezen.”

Het is natuurlijk de vraag of Erdogan, wanneer hij spreekt over samenwerking in de islamitische wereld, ook doelt op samenwerking tussen de Soennitische tak en de Sjiitische tak van de islam. Syrië en Iran behoren immers tot de Sjiitische islam en dat zijn tot nu toe steeds vijanden geweest. Echter is de toenadering tot Rusland van 9 augustus dit jaar een teken dat de twee kampen naar elkaar toe kruipen. Syrië is immers een bondgenoot van Rusland. En in mei 2015 deed Erdogan al een poging de twee islamitische stromingen te verenigen, waarbij hij vooral aanstuurde op de overbrugging van de kloof tussen de twee islamitische stromingen, om het gezamenlijke doel van de verovering van Jeruzalem weer voor ogen te nemen.

Erg interessant is dat Erdogan de Amerikaanse 9/11 wet noemt. De Amerikaanse Senaat heeft eind september met overweldigende meerderheid (97 stemmen tegen één) het veto van president Barack Obama tegen de recente 9/11-wet naast zich gelegd. Die wet maakt het voor slachtoffers van de aanslagen van 11 september mogelijk om Saudi-Arabië gerechtelijk te vervolgen voor een veronderstelde rol in die aanslagenreeks. Volgens de site Turksemedia.nl zou Erdogan daarvan hebben gezegd [citaat] “Turkije heeft inmiddels stappen gezet tegen de Amerikaanse wet. Ik heb het Turkse ministerie van Justitie en Buitenlandse Zaken laten weten dat ze Saudi-Arabië moeten ondersteunen in het corrigeren van deze grote fout.” Wat zou deze steun in kunnen houden? Juridische steun? Mogelijk. Wat ook mogelijk is, is dat Saoedi Arabië gaat besluiten om Amerika terug te pakken. Op 17 april meldde auteur Tim Worstall op de website forbes.com dat de Saoedi’s over zouden kunnen gaan tot verkoop van $ 750 miljard aan Amerikaans vastgoed, maar dat dit juridische tegenwerking zou kunnen ondervinden. De Amerikaanse rechtbanken zouden deze bezittingen gewoon kunnen bevriezen. Worstall roept met veel bravoure dat een eventueel verkoop van dit vastgoed nauwelijks 1% van de totale waarde van al het Amerikaans vastgoed is, dus dat een dergelijke actie van de Saoedi’s de Amerikaanse economie niet zal schaden. Daarbij vergeet hij echter iets heel belangrijks te noemen, namelijk het feit dat Saoedi-Arabië simpelweg wel eens boos zou kunnen worden dat ze én claims kunnen krijgen voor (inside job) 9/11 én hun $ 750 miljard aan vastgoed kwijt zijn (als de Amerikaanse justitie daar beslag op legt).

Dat Turkije en Saoedi-Arabië met elkaar in bed liggen, was allang duidelijk, dus deze daad tegen Saoedi-Arabië zal door Erdogan opgevat worden als een daad tegen het islamitisch blok. Het lijkt erop dat de NATO partners druk bezig zijn het land met een van de grootste legers binnen die NATO alliantie tegen zich in het harnas te jagen. En dan kunnen we wel zeggen dat Amerika een van de grootste legers te wereld heeft, maar hoe waardevol is dat als je enkele belangrijke strategische partners tegen je in het harnas jaagt? We hebben gezien hoe Turkije de Incirlik NATO luchtmachtbasis na de coup van 15 september feitelijk overnam. Daar liggen toevallig 50 Amerikaanse kernkoppen. We horen er niets meer over in de media. Turkije verleent nu volgens de geruchten zelfs de Russen toegang tot de luchtbasis. En hoewel Amerika in 2003 vrijwel alle troepen uit Saoedi-Arabië teruggetrokken heeft, is het land nog steeds een uitvalsbasis geweest voor gevechtsvliegtuigen van de VS. Als Amerika deze partners zo tegen zich in het harnas jaagt, kon dat wel eens problemen gaan opleveren.

Eerder deze week zagen we al dat Turkije haar geduld richting Europa aan het verliezen is inzake het visumvrij reizen. Ik legde de koppeling met het mogelijk ineenstorten van de Europese economie als gevolg van de crisis bij de Deutsche Bank. Het was misschien wat voorbarig om te stellen dat Turkije wel eens van die mogelijkheid gebruik zou kunnen maken om Europa op korte termijn in te nemen, maar als we alle spanningsvelden bij elkaar optellen moeten we niet raar opkijken dat Turkije het Duitsland van eind jaren ’30 is en dat Erdogan binnenkort zijn spierballen gaat laten zien. Natuurlijk zal dit aan de Turkse bevolking (binnen en buiten Turkije) verkocht worden als een noodzakelijke stap. De partner Europa toont zich immers onbetrouwbaar in de ogen van Turkije. Voor Amerika geldt hetzelfde. Het lijkt er sterk op dat Turkije de zichtbare start van wereldoorlog 3 zal initiëren. Ja, daarvoor spelen de andere marionet regeringsleiders hun rol van de irriterende partners. Kortom; elk alibi dat geschapen moet worden om Turkije vanuit haar perspectief boos te maken, wordt nu geschapen. De puppet masters zetten de stukken in stelling en de tekenen staan aan de wand.

Hoewel de aandelenkoers van de Deutsche Bank een klein beetje opgekrabbeld is na het weekend, is de spanning nog totaal niet uit de lucht. Er wordt mogelijk gespeculeerd op een bail-out van de Duitse staat. Dat zou tegen de nieuwe Europese regels (Jeroen Dijsselbloems bail-in kindje) indruisen, maar beleggers speculeren nu eenmaal veelal op geruchten die hen gunstig zijn. Of de Deutsche Bank op korte termijn een economische crisis gaat triggeren is dus nog steeds de grote vraag. Velen begrijpen wellicht niet het effect van zo’n bank op de dagelijkse business van bedrijven en onderschatten het gevaar van zo’n bank die op het randje van de afgrond hangt. Als bedrijven geen financiering meer kunnen ontvangen om hun dagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld transport mee te financieren, kan dat leiden tot lege schappen. Dan moet de bank echter wel omvallen en het lijkt erop dat de Deutsche Bank te groot is om te laten vallen. Maar er is een grote ‘maar’. Dat geld om zo’n bank te redden moet ergens vandaan komen. En als dat een bail-out wordt is de belastingbetaler de klos en zal de Duitse (en dus de Europese) economie een flinke klap krijgen. Als het een bail-in wordt zijn beleggers en spaarders de klos en zal de economie ook een flinke klap krijgen. De Duitse economie is de motor van de Europese economie, dus linksom of rechtsom gaan er klappen vallen. De media houden dit dreigende gevaar waarschijnlijk onder het tapijt, om onrust onder het volk te voorkomen.

Al met al kunnen we dus wel concluderen dat de spanningen wereldwijd aan het oplopen zijn. Mijn indruk is dat Turkije de grote verrassing zal zijn. De Ottomaanse reus is aan het ontwaken en lijkt aan de warming up te zijn begonnen. De verhoudingen binnen de NATO staan behoorlijk op scherp, want Turkije verplaatst de liefde richting andere partners. De tijd zal het leren.

Bron linkvermeldingen: turksemedia.nltherightscoop.com, forbes.combusinessinsider.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 982